VIDEO: Laptopul Vivobook Pro 16X N7600, alegerea echilibrată pentru creatorii de conținut digital
ASUS Vivobook Pro 16X e un laptop destinat creatorilor de materiale digitale, fiind disponibil pe piața românească pe o plajă de prețuri de la aproximativ 3900 de lei la 6000 de lei, în funcție de specificații și de oferta comercială.
Laptopul e optimizat pentru crearea de conținut și recomandat mai ales celor care sunt la început de drum în domeniul creației. Dacă vrei să editezi materiale pentru social media – de la poze la un vlog, dacă administrezi canale online și ai nevoie să efectuezi editări grafice de oriunde, dacă ești fotograf de evenimente și post-procesezi direct în locație, dacă ești blogger sau dacă editezi jocuri online pe diverse platforme, laptopul acesta poate fi cea mai inteligentă alegere pentru tine!
Vivobook Pro 16X dispune fie de ecran IPS, fie de unul superior, OLED, caz în care tipul de panou OLED e inclus în denumirea comercială. Probabil cunoști deja avantajele ecranului OLED implementat de ASUS:
- Redau o paletă extinsă de culori, acoperind 100% gama DCI-P3
- Fidelitatea culorilor e validată Pantone
- Mai mult, culorile rămân fidele și atunci când reduci luminozitatea ecranului, luminozitate, care oricum va fi percepută mai ridicată de 1,3 ori comparativ cu a unui LCD.
- Timp de răspuns al unui OLED e foarte bun, numai 0,2 secunde, de aici imagini cât mai fluide
- Contrastul e foarte ridicat, iar negrul e negru pur
- Ecranul OLED emite cu până la 70% mai puțină lumină albastră dăunătoare, iar TUV Rheinland certifică acest lucru.
Acestea ar fi argumentele pentru a alege un Vivobook Pro 16X cu OLED. Rezoluția este 4K cu o luminozitate maximă de 550 de niți. Raportul imaginii este 16:10, spațiul vizibil fiind mai înalt pentru a putea afișa de pildă, bara de meniu într-o aplicație de editare video. Designul NanoEdge implică rame laterale de numai 4,8 mm, conducând la un raport de 86% ecran-corp. În aceste condiții clipurile redate vor părea mai captivante.
N7600 este subgama Vivobook Pro 16X dotată cu procesoare până la Intel Core i7-11370H din generația a 11-a. Așadar e un procesor din seria H, cu TDP de 35W, are 4 nuclee și 8 fire de execuție simultan, frecvența maximă turbo fiind de 4,8 GHz. Fiind acompaniat de până la 32GB memorie DDR4 la 3200MHz și de un SSD de 1TB, e pregătit pentru multitasking, editare video și chiar jocuri în pauza de creație. Alături de placa video dedicată cu 4GB VRAM pentru editare, avem și grafica Iris Xe care permite optimizarea autonomiei laptopului în taskurile mai ușoare.
Capacitatea memoriei RAM trebuie aleasă odată cu achiziția laptopului, ulterior nefiind posibil upgrade-ul de RAM. Dacă desfaci capacul de pe spate poți avea acces la unitatea SSD, pe care o poți înlocui cu una mai mare, dacă inițial ai luat de pildă, o configurație cu 512GB.
Atunci când e pus serios la muncă, Vivobook Pro 16X e ajutat și stabilizat de răcirea avansată ASUS IceCool Plus cu două două ventilatoare. Din panoul MyASUS poți alege unul din cele 3 profiluri de ventilare: Performanță – unde ai puterea maximă, Standard și Whipser.
Vivobook Pro 16X N7600 și autonomia pe baterie
Autonomia pe baterie măsurată în MobileMark2018 indică 12 ore și 18 minute durată de funcționare cu o singură reîncărcare. Sunt mai mulți factori care o pot influența, dar acumulatorului de mare capacitate – 96 wați-oră, cu 6 celule Li-ion te asigură că poți edita un proiect și dintr-o deplasare.
Cântărește numai 1,95 de kg, deci nu te va îngreuna prea mult, iar posibilitatea de încărcare prin USB-C te scutește de luarea cu tine a alimentatorului standard de 120W, care poate rămâne la birou.
Laptopul este disponibil în două nuanțe de gri: Comet Gray și Cool Silver. Pe capac are o emblemă cool, iar în interior avem o tastaură completă cu o temă industrială, cu tasta Enter marcată cu dungi de avertizare și Escape în Portocaliu. Cursa tastelor e de 1,35 mm. Desigul în V te ajută la identificarea rapidă a tastelor. Avem și iluminare în 3 trepte și un senzor de amprente integrat în butonul de pornire, util la autentificarea în Windows.
Sub tastatură vedem un touchpad mare, cu 49% mai larg ne spune în cască departamentul intern de statistică. De ce e așa de mare? Pentru confort, poți da click apăsând oriunde pe el și în special pentru a-i face loc acestei facilități numite ASUS DialPad. E o roată virtuală care accesează un meniu cu cele mai utili comenzi alese și configurate de utilizator. Sunt ca niște macro-comenzi sau shortcut-uri care simplifică interacțiunea în anumite programe de editare. Cele mai uzuale pot fi accesate în stilul profesional al unei console de editare.
În rama superioară a ecranului este integrată o cameră web HD cu un paravan fizic care opturează obiectivul pentru a te asigura de intimitate. Altfel, camera se poate dezactiva/activa cu F10, iar cu F9 controlezi accesul la microfon.
Conferințele online beneficiază de pe urma tehnologiei integrate de atenuare a zgomotului prin AI. Poți opta în MyASUS privind tipul de algoritm. Panoul de control se deschide și atunci când apeși F12.
Vivobook Pro 16X oferă toate porturile necesare. Pe partea stângă avem două porturi USB 2.0, iar pe dreapta găsim unul USB 3.2 Tip A și unul USB 3.2 Gen2 Tip C cu Thunderbolt 4. Avem ieșire HDMI, un audio combo jack și un cititor de carduri microSD. Revin la portul de Tip C, pentru a marca faptul că varianta N7600, deci cu procesor Intel, oferă suport Thunderbolt 4, cu o lățime de bandă de 40Gb/s. Thunderbolt 4 are o viteză de transfer de 4 ori mai mare decât un USB 3.1. Cu ajutorul acestui port se poate încărca dispozitivul, accesa stocarea și conecta laptop-ul la un ecran extern.
Avem și cele două conexiuni fără fir: Intel Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0. Prin urmare conectezi periferice compatibile într-un mod eficient energetic și te conectezi la Internet cu cea mai mare viteză posibilă pe WiFi.