Cum a evoluat designul laptopurilor ZenBook în ultimii 10 ani
Satisfacția utilizatorilor din întreaga lume este obiectivul principal urmărit de designerii de la ASUS Design Center în cadrul celei mai reprezentative serii de notebook-uri ASUS, ZenBook. Primele ZenBook-uri au fost lansate în octombrie 2011 și de atunci au evoluat continuu ajungând astăzi la o gamă vastă, cu modele care merg de la cele de 12 inchi, cu componente eficiente din punct de vedere energetic, până modele de 15 inchi cu plăci grafice discrete, care se pretează excelent al gaming de înaltă calitate.
Majoritatea ZenBook-urilor utilizează o combinație de procesoare Intel Core ultra-low-voltage și GPU-uri NVIDIA, care în timp s-a dovedit extrem de fiabilă și flexibilă, acoperind nevoile oricăror scenarii de utilizare. Dar evoluția tehnologică a ZenBook-urilor a fost dublată și de o evoluție a designului, care nu vizează doar aspectele estetice și urmărirea trend-urilor la nivel global în domeniu, ci și aspectele funcționale, cum ar fi asigurarea unei integrități sporite a structurii.
Aluminiul periat este materialul preferat de designerii ASUS, acesta conferind laptopurilor un plus de rigiditate față de plasticul folosit în mod tipic la celelalte modele ale terților producători. Iar modelul cu cercuri concentrice de pe capac este marca definitorie ZenBook-urilor, simbolizând undele care apar pe suprafața apei după un impact și reprezentând filosofia Zen pe care designerii au încercat să o portretizeze la crearea acestor laptopuri.
Finisajele capacului metalic au evoluat de-a lungul anilor, iar amplasamentul cercurilor concentrice s-a mutat din centru către marginea capacului. Această decizie a designerilor a oferit o nouă experiență vizuală utilizatorilor, iar tehnica extinde lățimea designului, creând un efect elegant și un stil inconfundabil.
Un alt element de design care a făcut deliciul utilizatorilor este tastatura ZenBook-urilor, care a fost creată după modelul tastaturilor complete de desktop. Echipa Ergonomics Research de la ASUS a colaborat cu designeri industriali pentru a conferi suprafeței tastelor o curbură discretă, care ajută în scenariile care implică tastarea intensă pe termen lung. Astfel de tipuri de design pot trece neobservate dacă nu sunt menționate și de aceea echipa de designeri de la ASUS le numește „feelings”, pe care utilizatorii le capătă împreună cu designul. Demnă de menționat la acest capitol este și inovatoarea funcție ASUS NumberPad, care aduce beneficiile blocului numeric al tastaturilor desktop doar când ai nevoie de ele, dimensiunile și spațierea tastelor rămânând confortabile și comparabile cu a tastaturilor desktop.
Obiectivul pe termen lung al designerilor ASUS a fost de a utiliza metode simple și inteligente de a proiecta produse bine gândite și cu un ridicat grad de utilitate. Optimizarea proceselor de producție și a materialelor de construcție este și ea o provocare pe termen lung, căreia echipa de designeri taiwanezi îi răspunde avansând pas cu pas.
O cale prin care designerii au dezvoltat un proces competent a fost de a optimiza metoda de ștanțare a metalelor. În plus față de tăiere, procesul presupune plierea rapidă și ștanțarea materialului pentru a minimiza uzura excesivă. Această metodă duce, de asemenea, la obținerea unei carcase perfect solide. Procesul amintește de spiritul de meșteșugar al ZenBook, iar designerii nu iau în calcul doar estetica, ci și micile detalii invizibile care duc la schimbări majore ale lumii.
ASUS Design Center cercetează în fiecare an modul în care trendurile mondiale afectează emoțiile oamenilor și preferințele lor în materie de culori. De obicei, electronicele nu folosesc direct culorile la modă, întrucât un laptop nu este cumpărat cu același scop ca în cazul unei haine la modă. Culoarea ține cont de funcționalitate și de tonul brandului și al liniei de produse și abia apoi este ajustată în funcție de trenduri.
În ultimul deceniu, meșteșugăria și o abordare centrată pe utilizator au dominat implementarea noilor tehnologii ale ZenBook-urilor. Fiecare nouă generație a utilizat culori și materiale unice pentru a genera un răspuns emoțional din partea utilizatorilor. Segmentul laptopurilor subțiri și ușoare folosește culori întunecate sau argintii pentru a semnala profesionalismul. Pentru ZenBook Classic, designeri au dorit culori neutre în termeni de vârstă și gen. Spre exemplu, Pine Gray este o culoare relaxată, în vreme ce Lilac Mist este ca o strălucire a zorilor, ambele evidențiind aspectul luxos al produsului. Aceste două culori comunică inconfundabilul gust al ZenBook.