Cum funcționează recunoașterea facială?
Recunoașterea facială nu mai este doar o chestiune desprinsă din filmele Science Fiction, ci un proces uzual, aflat la îndemâna oricărui utilizator ce a optat pentru un notebook ASUS de ultimă generație. Recunoașterea facială a devenit atât de precisă încât poate face diferența și între gemenii monozigotici.
Utilizatorii se pot autentifica pe notebookul personal prin simpla prezență în fața acestuia, fără să mai introducă o parolă complicată. Cum poate laptopul să facă diferența între chipul unei persoane și o imagine printată vom vedea mai jos!
Spre exemplu, ASUS Transformer 3 Pro suportă Windows Hello de la Microsoft, softwareul care poate identifica datele de la o mulțime de senzori biometrici cum ar fi: senzorul de amprente, irisul sau recunoașterea facială.
Informațiile biometrice ale utilizatorului sunt captate instant și trimise calculatorului pentru a fi comparate cu cele din baza de date. Oamenii de știință au lucrat la metodele de recunoaștere facilă încă din anii 1960, metodele fiind îmbunătățite în permanență. Prin utilizarea unor tablete RAND, oamenii de știință au marcat individual fotografiile cu puncte în colțul ochilor sau centrul gurii. Primele versiuni de tablete foloseau un stilus și puteau sesiza apăsările acestuia cu o precizie de 0.01 inci.
Plecând de la aceste date, oamenii de știință au început să calculeze distanțele între puncte, încercând să afle modul în care acestea se potrivesc cu alte fotografii. Ideea principală, ce s-a păstrat de-a lungul deceniilor pentru recunoașterea facială a fost să se creeze un set de coordonate pentru fiecare chip și să-l identifice într-o bază de date existentă.
Atunci când configurați Windows Hello, camera video a modelului Transformer 3 Pro captează trăsăturile distincte ale feței. Astăzi, oamenii de știință au stabilit că fața umană poate fi împărțită în 80 de puncte specifice, exact ca o hartă. Acești markeri, cunoscuți ca puncte nodale, permit softwareului Windows Hello cartografierea feței. Măsurând relațiile dintre aceste puncte nodale se începe crearea unui set unic de date fizice cum ar fi: distanța între ochi, adâncime orbitelor, forma gurii, unghiul ochilor, etc. Odată captate toate aceste informații, datele devin o amprentă facială (exact ca o amprentă digitală).
Atunci când vă autentificați cu Windows Hello procesul începe cu crearea celor 80 de puncte nodale și compararea lor cu cele înmagazinate în baza de date existentă pe computer. Dacă va exista o potrivire, dispozitivul se va debloca.
Cum se face diferența dintre o fotografie și un chip
Pentru a distinge gemenii monozigotici sau o fotografie a utilizatorului, Transformer 3 Pro mai are un as în mânecă. Acesta are două camere IR (infraroșu) de profunzime, ce măsoară în adâncime. Bazându-se pe aceste măsurători de precizie, calculatorul va realiza harta reală a chipului fiecărui utilizator în parte. Softwareul de recunoaștere facială este precis, este sigur și nu va da greș niciodată.