Care e faza cu ASUS IceCool, sistemul de răcire de pe laptopurile ASUS
Tehnologia de răcire IceCool de pe laptopurile ASUS asigură evacuarea eficientă a căldurii din sistem, permițând atingerea unor performanțe mai bune și reducând substanțial uzura pe care căldura excesivă ar putea să o provoace componentelor.
Așa că, fie că vrei să exporți un videoclip, să randezi un proiect de mari dimensiuni, să creezi efecte vizuale sau grafică în mișcare, vei avea un hardware care poate să țină pasul cu sarcinile intensive. Componentele de înaltă performanță sunt ingrediente vitale în rețeta unei stații de lucru creative, dar la fel de importantă este și răcirea, pentru că unitățile centrale de procesare și GPU-urile puternice produc multă căldură, mai ales atunci când sunt folosite într-un sistem destinat unor activități intense, cum ar fi crearea dea conținut.
Dacă tehnologia termică a unui notebook nu este la înălțimea sarcinii de răcire a hardware-ului său, procesorul și GPU-ul acestuia își vor reduce viteza de ceas, împiedicându-te să obții performanța pentru care ai plătit. Pentru a profita la maximum de următoarea ta investiție hardware, îți recomandăm (cu căldură, no pun intended) un laptop echipat cu tehnologia termică ASUS IceCool.
Dar ce face, mai exact, ASUS IceCool?
Un sistem de răcire supra-solicitat își învârte de obicei mai rapid ventilatoarele, pentru a compensa creșterea temperaturilor. Chiar dacă pe tine nu te-ar deranja zgomotul, pentru colegii tăi poate avea un efect neplăcut. Dar nu doar uzura excesivă este prevenită de o răcire eficientă, ci și confortul: atunci când temperaturile unui laptop sunt ținute sub control, tastatura acestuia rămâne rece sub degete în timp ce navighezi, creezi sau lucrezi.
Soluția de răcire ASUS IceCool este optimizată pentru trei factori:
- performanțe
- niveluri de zgomot discret
- temperaturi de suprafață confortabile
Atunci când cumperi un laptop cu tehnologie ASUS IceCool, achiziționezi un sistem complet echipat pentru a-ți oferi performanța și confortul de care ai nevoie pentru munca creativă.
Concret, să luăm exemplul lui ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED, care este dotat cu ASUS IceCool Plus, venind cu două ventilatoare eficiente de 12 V care au 97 și 93 de pale.
Cele două conducte de căldură puternice cu diametrul de 8 mm îmbunătățesc disiparea generală a căldurii și permit modelului Zenbook Pro 14 Duo OLED să beneficieze de procesoare Intel Core i9 de până la a 12-a generație și de grafică NVIDIA GeForce RTX3050Ti, precum și să mențină până la 85W TDP (CPU + GPU) în mod continuu în modul de performanță.
În plus, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED dispune și de senzori inteligenți pe placa de bază, care pot detecta în timp real temperatura diferitelor componente, iar pe baza datelor de temperatură, un algoritm exclusiv ASUS calculează cu precizie nevoile actuale de consum de energie ale CPU, permițând laptopului să atingă o eficiență energetică optimă.
Unde găsești tehnologia ASUS IceCool
Vei găsi tehnologia ASUS IceCool pe o gamă vastă de laptopuri Vivobook Pro, Zenbook și Studiobook. Îți prezentăm încă un exemplu de sistem perfect pentru studenți sau artiști aflați la început de drum în domeniul creativ: Vivobook Pro 16X OLED.
Și acest model folosește un sistem IceCool Plus cu două ventilatoare pentru a-și menține componentele la o temperatură confortabilă. Și chiar dacă poți găsi combinația CPU + GPU și în laptopuri concurente, aceleași cipuri nu vor avea performanțe identice. Și asta pentru că IceCool se asigură că aceste componente pot oferi performanțe susținute, totul fără a produce zgomot excesiv sau a deranja cu temperaturi de suprafață inconfortabile.
Cum scoți căldura din laptop
O măsură a performanțelor unui procesor sau GPU este așa numitul TDP, un acronim de la Thermal Design Power, care exprimă în wați câtă energie consumă cipul sub sarcină. Un procesor dintr-un laptop care este adaptat pentru sarcini de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe internet, poate avea o TDP de 15 W. Procesoarele high-end de la Intel și AMD, care sunt mai potrivite pentru cerințele de creare de conținut, au adesea un TDP de 45 W. Pentru a avea acces la performanțele mai mari de care sunt capabile aceste cipuri, ai nevoie de un sistem de răcire care să poată expulza eficient căldura suplimentară.
Tehnologia ASUS IceCool începe chiar de la suprafața acestor cipuri. Un strat subțire de pastă termică sau metal lichid și o placă rece, presate ferm pe suprafața fiecărei componente, îndepărtează eficient căldura de la CPU și GPU. Totuși, această căldură are de parcurs o anumită distanță în drumul său spre exteriorul laptopului. Conductele termice lungi transferă energia termică departe de CPU și GPU și departe de regiunile laptopului în care este posibil să îți odihnești mâinile. Construite din metal termoconductor, conductele de căldură sunt structuri subțiri și tubulare. În interior, un lichid absoarbe căldura și se vaporizează. Acesta se deplasează de-a lungul conductei și își transferă energia în radiator, care conține o serie densă de lamele ultra-subțiri. Apoi, vaporii se condensează redevenind lichid și se întorc spre sursa de căldură, unde ciclul începe din nou.
Nivelurile superioare ale tehnologiei ASUS IceCool utilizează un număr mai mare de conducte de căldură, printre alte elemente, pentru a face față sarcinii termice suplimentare.
Ventilatoare de ultimă generație
Fluxul constant de aer de răcire care trece prin radiatoare expulzează căldura din laptop. Vivobook Pro 16X OLED utilizează o pereche de ventilatoare și orificii de aerisire la fiecare capăt al mașinii pentru a disipa eficient căldura produsă de componentele sale high-end.
Totuși, nu toate ventilatoarele sunt create la fel. Ventilatoarele cu un număr mare de pale ultra-subțiri sunt cele mai potrivite pentru a mișca un volum mare de aer în liniște. Axial-tech, ultima generație de ventilatoare de la ASUS, se mândrește cu 91 până la 102 pale, fiecare variind între 0,15 și 0,2 mm. Curba lor specială și grosimea variabilă conduc la un zgomot mai mic al vortexului de curgere și la o eficiență sporită a ventilatorului.
Setări optime pentru ventilatoare în aplicația MyASUS
Utilizatorii diferiți au nevoi diferite atunci când vine vorba de a decide între echilibrul corect între performanță și zgomotul ventilatorului. De aceea, ASUS facilitează personalizarea profilului ventilatorului prin intermediul aplicației MyASUS.
Când ai nevoie de performanța maximă a hardware-ului tău, poți comuta pe modul Performanță. Dacă funcționarea silențioasă este mai importantă decât performanța totală, poți seta profilul ventilatorului pe modul Whisper, care limitează nivelul de zgomot la 28dBA sau mai puțin. Modul Standard oferă un echilibru între cele două, ajustând dinamic viteza ventilatorului în funcție de nevoile de moment.