Bateria laptopului: Cum trebuie să aleg?
Bateria din interiorul laptopului este sursa de energie electrică ce alimentează întregul sistem, de la luminozitatea ecranului la procesorul din interior. Tehnologia bateriilor s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani, reușindu-se obținerea unor celule cu densitate mare energetică.
Ce este o baterie?
O baterie este o celulă electrochimică prin care energia chimică stocată în elementele reactive este transformată în energie electrică prin intermediul unei reacții redox (reducere-oxidare). Bateriile moderne folosesc litiu ca lement înalt reactiv, un anod de grafit și un compus polimeric în locul electrolitului lichid, de aici și denumirea litiu-polimer.
În condiții standard, litiul este cel mai ușor metal, foarte reactiv și cel mai ușor element solid, deci candidatul ideal pentru acumulatori.
Densitatea energetică este foarte importantă dacă dorim să construim laptopuri ușoare sau automobile electrice performante, prin urmare cercetătorii caută combinația ideală dintre materiale astfel încât acumulatorul cu litiu să fie sigur în exploatare, să poate fi reîncărcat rapid, să fie cât mai ușor și să nu înglobeze elemente ce pot afecta sănătatea, cum ar fi cobalt.
Laptopurile ASUS au cele mai bune baterii cu litiu
ASUS alege pentru laptopurile sale cele mai bune baterii litiu-polimer. De regulă, bateriile sunt integrate în construcția portabilului, ocupând cât mai eficient spațiul interior. Utilizatorul obișnuit nu poate accesa bateria și nici nu poate interveni asupra ei, aceasta fiind concepută să dureze pe întreaga durată de exploatare a laptopului.
O baterie litiu-polimer are peste 1500 de cicluri încărcare/descărcare. Dacă vom încărca și descărca complet bateria odată la două zile, vom putea să folosim aceea baterie peste 3000 de zile, adică ceva mai mult de 8 ani.
Pentru a proteja bateria și pentru a o exploata în mod corespunzător, ASUS a implementat un microcontroler care să gestioneze procesul de încărcare/descărcare și să prevină anumite situații în care bateria s-ar putea degrada.
Ce degradează bateria unui laptop?
Bateria litiu-polimer este afectată de situațiile în care este supraîncărcată, menținută pentru lungi perioade la un nivel de încărcare de peste 95% sau este lăsată descărcată pentru prea mult timp. Inginerii recomandă să păstrăm acumulatorul încărcat la un nivel cuprins între 20 și 80%, ideal între 50 și 60%, însă acest lucru este mai greu de realizat în condiții de utilizare reale. ASUS a conceput Battery Health Charging, un software disponibil pentru noile portabile ale companiei, cu ajutorul căruia se poate prelungi foarte mult durata de viață a acumulatorului.
Atunci când veți menține în permanență încărcătorul conectat la laptop, ASUS Battery Health Charging va putea să limiteze nivelul de încărcare pentru a proteja bateria și pentru a-i prelungi viața. Opțiunile sale sunt foarte simplu de înțeles, iar managementul bateriei este realizat automat, neimplicând prea mult utilizatorul.
- Full Capacity Mode: Încarcă bateria la capacitate maximă, așa cum se întâmplă în cazul altor laptopului.
- Balanced Mode: Menține în mod automat bateria încărcată între 78 și 80%.
- Maximum Lifespan Mode: Menține în mod automat bateria încărcată între 88 și 60%, mărind la maximum durata de viață a bateriei.
Pe acesta din urmă vi-l recomandăm să-l activați pentru a profita din plin, pentru mai mult timp de portabilul vostru.
Bateriile laptopurilor nu se defectează brusc (doar în mod excepțional când există unele probleme). De regulă, scade capacitatea bateriei de a se încărca.
O baterie uzată, ce a fost exploatată necorespunzător, se poate degrada rapid, ajungând să ofere chiar și 70% din performanțele inițiale. Cu ASUS Battery Health Charging aceste probleme pot fi evitate.
Află mai multe despre păstrarea bateriei în cele mai bune condiții
Este importantă dimensiunea bateriei?
Capacitatea bateriei este importantă. O baterie mare va avea mai puține cicluri de încărcare/descărcare pentru aceeași perioadă de utilizare, deci va dura mai mult, însă va duce la construcția unui laptop gros și greu de transportat. O limită de dimensiune trebuie impusă de fiecare producător în funcție de produs și de modul de utilizare al acestuia.
Nu numai dimensiunea baterie contează, ci și eficiența energetică a hardware-ului. Un procesor de ultimă generație este construit cu ajutorul unur procese fine industriale, consumă foarte puțină energie și își poate dezactiva zone întregi pentru a fi și mai eficient. În acest fel este economisită energie prețioasă.