Alba Iulia: Un oraș smart cu tehnologie de ultimă oră
Nu mai puțin de 70 de proiecte Smart City au fost implementate în cel mai inteligent oraș din România. În data de 2 Decembrie 2017 a avut loc la Primăria Alba Iulia o ședință de lucru pe tema smart city, unde s-a discutat despre viziune, strategie și au fost trecute în revistă proiectele concrete.
Proiectele implementate în Alba Iulia influențează într-un mod pozitiv viața de zi cu zi a cetățenilor. Calculatoarele performante, senzorii amplasați în oraș și dispozitivele de distribuție electronică a informației conlucrează într-o rețea imensă menită să schimbe pentru totdeauna modul în care ne raportăm la oraș. Așezările urbane actuale nu mai sunt dor niște înșiruiri de blocuri gri, străzi mai bune sau mai rele și ceva magazine, orașele moderne vibrează de tehnologie și stimulează oamenii să se bucure de beneficiile pe care ți le aduce tehnologia.
Peste 70 de proiecte smart pe verticale precum iluminat, mobilitate, siguranță publică, utilități, educație, turism, participarea cetățenilor și altele articulează drumul spre orașul inteligent Alba Iulia. La ședință de lucru pe tema smart city au fost discutate noi idei de dezvoltare ale proiectului în beneficiul cetățenilor legatura cu români implicați în tehnologie în USA, modalități de promovare inteligența a turismului, open data, migrarea în cloud, noi soluții implementate în alte orașe.
În Alba Iulia s-au extins peste 23 de kilometri de străzi și s-au realizat 15 kilometri pentru pistele de biciclete. S-au construit parcări, s-au înființat noi zone verzi și s-au instalat peste 1700 de panouri solare. Locuitorii din Alba Iulia au acces la Wi-Fi gratuit în zonele publice din oraș și în mijloacele de transport în comun. Mai mult, o companie de telefonie din România lucrează deja la instalarea unor relee 5G, Alba Iulia urmând să devină orașul cu cel mai rapid internet mobil.
Autobuzele din Alba Iulia au montați senzori de măsurare a calității aerului, cu ajutorul cărora se realizează hărți în timp real. Iluminatul public se realizează cu surse LED și beneficiază de senzori de lumină ambientală, cu ajutorul cărora se ajustează intensitatea luminoasă a lămpilor în funcție de momentul zilei.
De asemenea, nu putem să nu amintim de învățământul digital ce presupune prezența calculatoarelor portabile, a tabletelor, a aplicațiilor dedicate și a unor biblioteci online de unde elevii pot descărca informațiile necesare pentru școală.
ASUS este parte a orașului digital și oferă o mulțime de soluții inteligente ce oferă productivitate și eficiență în orice mediu de lucru. Calculatoarele, laptopurile, tabletele sau telefoanele ASUS respectă cele mai înalte cerințe de eficență și protecție a mediului, iar tehnologiile cu un grad înalt de compatibilitate le permit acestora să fie integrate în orice sistem urban.