Ce este tehnologia OLED?
OLED este acronimul de la Organic Light Emitting Diode sau mai simplu zis o tehnologie care se bazează pe substanțele organice emițătoare de lumină. Cercetătorii au fost inspirați de soluțiile oferite de natură, bioluminiscența fascinând oamenii din cele mai vechi timpuri. Bineînțeles locuitorii antichității nu aveau panouri OLED ci priveau către altceva. Lampyridae (licurici) sunt o familie de insecte, care cuprind circa 2.000 de specii, unele dintre acestea având capacitatea să emită semnale luminoase.
Panourile OLED nu au nevoie de o sursă separată de lumină așa cum e cazul ecranelor LCD, fiecare pixel generând propria lumină colorată. Ecranele OLED sunt mult mai eficiente odată ce nu au nevoie de o sursă separată de lumină și mult mai subțiri, filmul OLED fiind sursă generatoare de lumină colorată.
Ecranele OLED oferă imagini cu un contrast ridicat, culorile sunt mai reale și mai intense comparativ cu cele oferite de LCD iar timpul de răspuns este mult mai mic, facilitând jocurile rapide.
Ecranele OLED sunt împărțite în mai multe categorii. SM-OLED (Small molecule OLED) oferă o imagine de calitate însă substanța se evaporă scurtând viața panoului. Ecranele P-OLED (polymer OLED) sunt mai durabile și pot fi fabricate prin mai multe metode.
OLED pasiv vs OLED activ
Matriciile pasive OLED sau PMOLED utilizează o proiecție de electroni pentru a genera imagini. În ciuda consumului redus de electricitate și a imaginii de calitate, ecranele de acest fel nu au o luminozitate ridicată pentru a susține diagonale mari.
Matriciile active OLED (AMOLED) încorporează tehnologie de la generațiile curente de monitoare precum matricea TFT și capacitorii miniaturizați. Consumul de energie este mai mare dar se pot forma ecrane cu diagonală mare și rezoluție ridicată.
Televizoarele OLED au prețuri ridicate și nu au devenit un produs de masă, în schimb telefoanele se bucură din plin de tehnologiile AMOLED.
ASUS PadFone utilizează un panou Super AMOLED
ASUS folosește ecrane Super AMOLED pe Padfone, încă de la prima generație. Ecranul Super AMOLED de 4.3 inci are o rezoluție de 960×540 pixeli, este multitouch și este protejat cu cu sticlă Corning Gorilla și film HCLR. În anii viitori ecranele OLED vor fi oferite pe tot mai multe dispozitive iar unele modele ar putea avea rezoluții 4K cum ar fi 4096 x 2160 pixeli.