INTERVIU: Cum ne protejăm vederea atunci când folosim gadgeturi? Ne răspunde Dr. Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie
Prezentul ne regăsește mai conectați ca niciodată, tehnologia ne ajută în muncă, educație, divertisment și comunicare. Petrecem foarte mult timp în fața diverselor tipuri de ecrane. Dacă pentru sănătatea corpului tău poți face, preventiv, o mulțime de lucruri, de la sport la menținerea unei diete optime, și pentru sănătatea ochilor tăi poți lua măsuri preventive despre care îți vom povesti în cele ce urmează. Am apelat la sfatul competent al medicului oftalmolog, în persoana doctorului Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie. Dacă preferi varianta video, găsești interviul la finalul articolului.
Ce impact au ecranele gadgeturilor asupra vederii?
Dr. Marius Șuță: Sigur, asta este o discuție mai amplă. Știm cu toții că folosirea gadgeturilor de la laptopuri, tablete, până la smartphone-uri ne va impacta vederea într-un moment sau altul în decursul vieții. Cel mai important este să vedem dacă folosim măsuri de protecție, ochelari de protecție pentru lumină albastră dar și ecrane performante, care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită. Sigur că persoanele care au anumite probleme, antecedente personale sau antecedente heredocolaterale de prezbiopie, astigmatism, hipermetropie sau miopie, deci vicii de refracție și tulburări de focalizare, ei vor fi și mai mult afectați de expunerea prelungită la ecranele gadgeturilor. De aceea, noi trebuie să fim mereu precauți, trebuie să ne limităm timpul, dacă putem, bineînțeles, în care ne expunem la ecranele acestea și să purtăm protecția necesară ori de câte ori avem ocazia.
Petrecem ore bune pe zi uitându-ne la un ecran, fără a contoriza timpul. Oare cum ar trebui sa ne limităm interacțiunea cu ecranele?
Dr. Marius Șuță: Și la adulți și la copii este nevoie de o limitare a numărului de ore. Dacă la copii este ușor, știm cu toții, până la vârsta de doi ani, copiii nu trebuie să privească ecranele gadgeturilor, fie că sunt smartphone-uri sau tablete. După vârsta de doi ani le este permis până la două ore, bineînțeles cu intervale de pauză, în care au o perioadă de relaxare. Și în adolescență, de la trei-patru ore, sigur, cu pauze.
La adulți este un pic mai dificil pentru că unii, din natura jobului, un job la birou în care trebuie să stea de la cinci până la opt ore în fața monitorului, ne este greu să le limităm. Pentru aceștia, avem opțiunea ca ei să ia mai multe pauze de relaxare, cel puțin una la fiecare oră, de câte cinci-zece minute, în care să se plimbe într-un mediu cu aer curat, să își închidă ochii chiar pentru câteva minute, ca și metode de relaxare. De asta ar trebui să țină cont și să-și limiteze un pic expunerea prelungită. De ce? Pentru că ei, și copiii și adulții, când stau foarte mult ca să lucreze sau ca să se joace în fața acestor gadgeturi, ei uita să mai clipească și, prin aceasta, are loc evaporarea lacrimilor din filmul lacrimal și o senzație de ochi obosit, iritat, sau alte neplăceri de acest gen.
Munca remote și școala de acasă au mărit și mai mult durata petrecută la computer. Ce sfaturi primim de la medic în acest context?
Dr. Marius Șuță: Sigur, în zilele noastre, mai ales în perioada pandemică, au avut loc mai multe schimbări ale comportamentului oamenilor. Aceștia au ajuns să lucreze de acasă mai mult, iar copii au ajuns și ei în fața ecranelor, foarte multe ore. Astfel că, pentru a-i ajuta, ca să le venim în ajutor, toți ar trebui să folosească niște ochelari cu filtre de protecție pentru lumina albastră, dar și, cei care au posibilitatea sau când li se oferă posibilitatea, să utilizeze ecrane performante de laptopuri, nu cele uzuale LCD ci cu un oarecare filtru pentru lumina albastră. Sigur, un mediu ambiental cu culori calde, nu cu culori stridente, îi ajută din nou la relaxare și mai ales în perioadele lungi de timp petrecute în fața ecranelor, La fel, și o postură corectă și distanța față de ecran trebuie să fie corespunzătoare. De aceea, este nevoie să țină cont de aceste lucruri.
Nu toate ecranele sunt la fel. Ne dăm seama de calitatea lor privindu-le după cumpărare. Ce tip sau tehnologie de ecran de laptop se recomandă din perspectiva protejării vederii?
Dr. Marius Șuță: Când este foarte ușor de ales, când avem ocazia să alegem între un tip de ecran sau altul, recomandarea mea este pentru un ecran de tip OLED de ultima generație, care protejează ochii utilizatorului, având acest filtru pentru lumina albastră, și vederea astfel nedeteriorându-se în timp. Bineînțeles, sper ca cât mai mulți să aibă ocazia să folosească un asemenea ecran. Din toate punctele de vedere este benefic.
Anumiți utilizatori sunt mai predispuși problemelor de vedere în urma utilizării îndelungate a ecranelor. Care sunt aceștia?
Dr. Marius Șuță: Bineînțeles, copiii, pentru că sunt încă în dezvoltare și ochiul lor este în formare, sunt cei mai sensibili în fața ecranelor și în fața timpului prelungit petrecut în fața lor. De ce? Retina lor captează mult mai repede decât retina adulților lumina albastră, ceea ce poate sa dea tulburări de somn, deoarece, după cum bine știm, lumina albastră afectează secreția de melatonină, care este esențială în ritmul de somn normal. O perturbare a ciclurilor de somn poate să ajungă și la depresie sau la riscul apariției altor patologii asociate. Stresul oxidativ, care mai este prezent după expunerea la lumina albastră, crește la nivelul retinei copiilor față de adulți. Bineînțeles, cei care sunt mai predispuși sunt cei care au avut în antecedente probleme de asemenea natură, de la vicii de refracție, de la tulburări de asociație, pe când și la focalizare. Bineînțeles, avem și postura, care este deficitară. La fel, și aceștia sunt cei care vor avea de suferit, dar și cei care nu și-au luat măsurile de precauție necesare, cum ar fi niște ochelari de vedere cu filtru pentru lumina albastră, sau care nu poartă deloc ochelari pentru viciile lor de refracție. Acestea se pot accentua pe măsura ce ei stau în fața ecranelor. Cam astea ar fi de luat în seamă.
Ce limite ar trebui să le impună părinții celor mici?
Dr. Marius Șuță: Părinții ar trebui să oprească timpul petrecut de copii lor în fața ecranelor. Limitele trebuie impuse, copii până la vârsta de doi ani nu ar trebui să privească în niciun fel de ecran. După vârsta de doi ani, toate studiile arată că ei pot să se uite la ecran, dar, desigur, cu pauze. După aceasta vârstă, intervalul poate crește până la trei-patru ani, însă părinții trebuie să fie foarte atenți, pentru că, după cum știm, retina lor este mai sensibilă, este în dezvoltare, la fel ca și tot ochiul și atunci pot să aibă niște tulburări de somn, niște tulburări de memorie. Dar, mai ales copiii de până la doi ani, pot să aibă niște tulburări de vorbire. Pentru că acolo se desfășoară pe ecrane niște imagini repetitive, agresive, care pentru vârsta lor sunt nocive, e prea mult pentru ei. De aceea, părinții trebuie să fie mereu atenți la timpul petrecut și să oprească excesul când apare.
Ce verificări ale vederii trebuie făcute pentru a analiza impactul tehnologiei? Când ar trebui mers la oftalmolog?
Dr. Marius Șuță: Oricine ar trebui să-și facă un consult oftalmologic anual, chiar dacă nu are nicio problemă a vederii. Chit că acesta este cel care se face, de regulă, în cadrul locului de muncă sau la medicul curant oftalmolog. Toată lumea, de la adulți până la copii, ar trebui să fie văzuți de către un specialist oftalmolog în fiecare an. Desigur, dacă avem probleme sau dacă pacienții prezintă probleme de refracție, prezinta alte probleme oftalmologie depistate, acest interval se poate reduce până la șase luni sau chiar trei luni de urmărire, ca să vedem dacă se mai modifică ceva în refracția lor după expunerea prelungită, știind că ei lucrează mult pe ecranele laptopurilor sau smartphone-urilor.
De ce e periculoasă pentru vedere lumina albastră?
Dr. Marius Șuță: Lumina albastră este cea mai scurtă din tot spectrul vizibil și conduce cea mai mare cantitate de energie din lumină. Astfel, suprasaturarea cu lumină albastră va da tulburări ale retinei în cadrul degenerescenței maculare legată de vârstă. Sigur, o tulburare a ritmului circadian, adică tulburări de somn, pentru că secreția de melatonină este inhibată de o producție de lumină albastră care ajunge la retină, astfel că cei expuși vor avea tulburări de somn, care vor ajunge și la alte patologii prin aceasta. Oboseala și un ochi uscat mai trebuie luate în considerare, pentru că expunerea prelungită fără protecție va da și aceste simptome. Bineînțeles, trebuie luat în seamă și faptul că stăm prea mult și alte organe ne sunt afectate. Tulburări musculare sau de poziție, dar și ale coloanei, pentru că expunerea este prelungită.
Ce metode pentru relaxarea privirii și a ochilor sunt recomandate după un timp petrecut în fața computerului?
Dr. Marius Șuță: Cel mai des uită utilizatorii să clipească, rămân focusați copiii fie pe jocuri sau pe programele lor preferate, iar adulții pe ce trebuie să lucreze la muncă. Uită să clipească și recomandarea este ca ei să clipească cât mai frecvent, pentru relaxarea privirii. În același timp, când au moment de pauză, ei pot să părăsească camera de lucru, să meargă la o plimbare de cinci-zece minute în aer curat. Mai pot să găsească un punct fix la orizont, uitându-se pe geam și să se relaxeze timp de câteva minute. O altă metodă ar fi masajul ocular. Este o metodă veche, în care ei își pot acoperi cu palmele ochii și timp de cinci minute vor face inspirații, câteva inspirații adânci, pentru relaxare, cu ochii închiși, bineînțeles. După aceea, se vor elibera și se vor simți mult mai relaxați pentru următoarea oră de lucru.
Ca orice utilizator de tehnologie și doctorii folosesc laptopuri. Ce model utilizați în prezent, cum ați abordat problema ecranului în alegerea lui?
Dr. Marius Șuță: În prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED, care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un ecran, ci două ecrane. Are și un ecran secundar de care mă pot folosi. Primul ecran este un ecran OLED cu rezoluție 4 K, pe care îmi pot desfășura aplicațiile, având un contrast excelent si niște culori naturale prezente. Pe ecranul secundar, din nou este cu touchscreen, la fel ca și primul și mă ajută în activitatea mea și la Universitate, în care eu pot pune mai multe pictograme, mai multe aplicații pe ecranul secundar, în timp ce eu pot să lucrez în PowerPoint pe ecranul principal, iar sursele pot să fie pe ecranul secundar. Laptopul are niște specificații foarte înalte. Are memoria RAM de 32 de GB, practic îmi permite să rulez orice aplicație pe el. De aceea poate să fie încă un motiv pentru l-am ales. Și tastatura înclinată, fiind foarte ergonomică, din nou, a fost un motiv pentru care am ales acest laptop. Bineînțeles, confortul vizual, având un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricărui alt laptop.
Cum folosiți cel de-al doilea ecran, e întrebarea curiosului din mine?
Dr. Marius Șuță: Este foarte dinamic, cum am spus și mai înainte. Cel mai mult mă ajută când îl folosesc în PowerPoint. Deschid un PowerPoint principal pe ecranul mare, iar pe ecranul secundar sursele, fie că ele sunt niște grafice, fie că ele sunt niște desene sau poze din oftalmologie, pe care le pregătesc pentru studenți. În altă ordine de idei, aș putea spune că îl mai pot folosi în cadrul chat-ului, pentru că acuma, în perioada pandemică, foarte mult activitatea s-a derulat pe chat, pe online, și atunci eu pot deschide fereastra cu chat în ecranul secundar, iar pe ecranul principal pot desfășura activitatea în continuare.
Ce specificații ale lui ZenBook Pro Duo OLED sunt cele mai importante în munca zilnică?
Dr. Marius Șuță: Culorile lui sunt naturale, contrastul este superior. Ecranul OLED prezent mă relaxează și pe mine, deși munca mea nu necesită chiar atât de multe ore în fața laptopului, reușesc să mă relaxez știind că el are un filtru de lumină albastră. Pe lângă asta, porturile pe care le prezintă sunt suficiente pentru oriunde m-aș duce și orice aș vrea să conectez la el. Înclinația ecranului secundar fiind ergonomică mă ajuta din nou. Luminozitatea dacă o dau spre minim nu pierd din culori sau din saturația ecranului. Este un laptop superior. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor.