Cum a evoluat designul laptopurilor ZenBook în ultimii 10 ani
Laptopurile au fost văzute pentru foarte mult timp drept dispozitive scumpe, sensibile și prea greu de transportat pentru a fi utile în orice situație. Performanțele discutabile, autonomia mult prea redusă și prețul ridicat au ținut departe utilizatorii de această categorie de produse. ASUS nu a încetat să creadă că laptopul poate fi mai mic, mai puternic și util și a întreprins toate eforturile pentru a crea modele cu adevărat incredibile.
Acum 10 ani apărea primul laptop ZenBook, modelul UX21E, ce oferea un ecran cu diagonala de 11,6 inchi și 4GB de memorie RAM. Spre deosebire de laptopurile concurente din acea perioadă, ZenBook UX21E integra un SSD de până la 256GB. Carcasa era elegantă, confecționată din aluminiu, însă marginile ecranului rămâneau late, crescând mult prea mult dimensiunile generale ale portabilului. Alături de UX21E, ASUS lansa modelul ZenBook UX31E, ce avea diagonala de 13,3 inchi. Configurația era asemănătoare cu cea a modelului UX21E cu excepția dimensiunilor și a bateriei mai puternice. Utilizatorii au primit foarte bine aceste modele ce reprezentau inovația.
Anul 2012 ne-a adus numeroase versiuni ZenBook ce preluau și rafinau designul primei generații. Acestea integrau următoarea generație de procesoare Intel Core, generația a treia, și introduceau panouri IPS cu rezoluție FullHD. Carcasa fabricată din aluminiu periat era la fel de elegantă, depășind multe alte modele concurente ce rămăseseră tributare unui design clasic, butucănos. Cum prea mult aluminiu înseamna și ecranarea modulelor radio, cum ar fi cel de Wi-Fi, designul a trebui să se adapteze și la aceste cerințe tehnice și să aibă zone cu plastic pentru a permite o bună recepție și transmisie a semnalului Wi-Fi.
Anii următorii au însemnat lansarea unor adevărate serii de portabile ultra-subțiri sub marca ZenBook. ASUS a început să diversifice foarte mult oferta crescând dimensiunea ecranului și îngustând ramele acestuia pentru a obține un raport ecran/corp cât mai mic. Scopul a fost de a crea laptopuri de dimensiuni reduse, foarte ușoare, care să maximizeze suprafața interioară. Tot după acest principiu, tastatura a început să fie amplasată dintr-o margine în cealaltă a carcasei. Tastele au devenit mai mari, mai ușor de apăsat, iar răspunsul tactil a fost setat de așa natură încât să favorizeze scrierea rapidă.
Fiecare generație de procesoare Intel a adus cu sine o nouă serie de laptopuri ZenBook. Cantitatea de memorie RAM a început să crească, iar SSD-urile integrate au ajuns rapid la valoare de 1TB. Ofertele au continuat să se diversifice, portofoliul fiind completat de ZenBook Touch cu ecran tactil și mai apoi, tot în anul 2014, de ZenBook NX500, un portabil cu accelerator video Nvidia GeForce GTX 850M și ecran IPS de 15, 6 inchi cu rezoluție 4K (3840 × 2160).
În 2014, aceste specificații sfidau imposibilul, iar utilizatorii au început să înțeleagă că ZenBook dădea tonul în ceea ce privește performanța mobilă.
Remarcabilă a fost și seria ZenBook ux410/ux310 din anul 2017, bazată pe procesoare Intel Core din seriile 6, 7 și 8, ce au fost actualizate progresiv. ASUS nu s-a mai concentrat spre reducerea greutății, odată ce aceasta depășea cu puțin un kilogram și a insistat pe implementarea porturilor de ultimă generație, creșterea dimensiunilor touchpad-ului și funcțiile multiple asociate acestuia.
Seriile ZenBook ux430 / ux310, apărute din anul 2017, pot fi denumite clasice datorită maturizării designului exterior și al arhitecturii hardware interioare. Trebuie menționat, de asemenea, că din anul 2014, utilizatorii s-au putut bucura și de laptopurile convertibile ZenBook Flip, ce au introdus mecanismul cu balama dublă. Acesta a permis întoarcerea ecranului la un unghi de 360 de grade și folosirea laptopului asemeni unei tablete de mari dimensiuni.
Seria ZenBook S a apărut în 2018. UX391 era un laptop ultraportabil, cu performanțe ridicate și o carcasă care să îndeplinească standardele militare de durabilitate militare MIL-STD-810G. Modelul s-a perfecționat, iar în 2020 am asistat la apariția lui ZenBook S UX393.Fiind un ultra-portabil compact, acesta are un ecran tactil 3,3K de 13,9 inchi cu formatul nou de 3:2. Acesta are un finisaj de lux în nuanța Negru de Jad, scos în evidență de marginile prelucrate cu diamantul, marcate subtil în nuanța Cupru Roșu, care au fost create prin intermediul unui proces de anodizare cu două faze. ZenBook S este disponibil împreună cu inovatorul ASUS NumberPad 2.0, un touchpad cu funcție duală, care are integrată o tastatură numerică iluminată cu LED.
Astăzi, ASUS oferă laptopuri din seria ZenBook de un rafinament ieșit din comun. Modelele ZenBook Duo / Pro Duo, echipate cu ecranul suplimentar ScreenPad Plus, sunt nu numai spectaculoase, dar și deosebit de utile grație software-ului dedicat care permite glisarea ușoară a aplicațiilor de pe un ecran pe altul.
ZenBook Pro Duo 15 OLED este motorizat de un procesor ce urcă în gamă până la un Intel Core i9 cu opt nuclee, un GPU de laptop de ultimă generație NVIDIA GeForce RTX 3070 și până la 32 de GB de RAM. Ecranul tactil 4K OLED HDR NanoEdge integrat pe ZenBook Pro Duo 15 OLED are un design cu patru margini subțiri pe cele patru laturi, cu un raport ecran-corp de 93 %.
ASUS ZenBook Duo 14 este construit în jurul unui procesor Intel Core i7 de generația a 11-a, cu multiple nuclee și frecvențe de până la 4,7 GHz, a graficii Intel Iris Xe și a unei cantități de 32 de GB RAM.