De ce să alegi un laptop cu procesor Intel de generația a 11-a?
Procesoarele Intel Core din generația a 11-a au fost lansate în trimestrul 3 al anului 2020, fiind împărțite în trei categorii mari: Core i7, Core i5 și Core i3.
Pentru a recunoaște generația din care face parte procesorul trebuie să privim către primele cifre din denumirea acestuia. Spre exemplu, Intel Core i7-1185G7 este un procesor din generația a 11-a, dacă denumirea ar fi fost de tipul Intel Core i7-10xxx, atunci am fi știut că e un procesor din generația a zecea. Tiparul se aplică și la celelalte tipuri de procesoare.
Principalele diferențe între procesoare constau în numărul de nuclee, numărul de thread-uri, cantitatea de memorie cache, grafica integrată și frecvențele de funcționare. Procesoarele din generația a 11-a, cunoscute înainte sub numele de cod Tiger Lake, sunt fabricate cu ajutorul unui proceses de producție SuperFin pe 10 nm, așadar sunt mai eficiente energetic față de generațiile mai vechi. Acest lucru înseamnă că laptopurile echipate cu procesoare Intel Core din generația a 11-a nu numai că vor fi mai puternice, ci vor avea și o autonomie mai mare față de laptopurile mai vechi.
Dacă vom alege un laptop cu procesor Intel Core i7-1185G7 vom avea la dispoziție patru nuclee fizice, opt fire de execuție, 8MB memorie cache și o frecvență maximă de 4,2GHz.
Laptopurile ASUS dotate cu procesoare Intel Core din generația a 11-a oferă tot ceea ce aveți nevoie pentru a rămâne în top. Spre exemplu, laptopul ultra-subțire ASUS ZenBook 13 UX325EA-EG035T este echipat cu un procesor Intel Core i7-1165G7, din generația a 11-a. Alături de acesta există și opțiunea modelelor convertibile precum ASUS ZenBook Flip 13 UX363EA-EM082R, dotat cu Intel Core i5-1135G7.
VEZI OFERTA ZENBOOK FLIP 13 UX363
Pentru a funcționa în mod susținut la frecvențe înalte, laptopurile au nevoie de o răcire bună. Chiar dacă sunt mai eficiente energetic și aduc un plus de performanță, procesoarele Intel Core din generația a 11-a sunt susținute de sistemele de răcire avansată de la ASUS. Laptopurile ultra-subțiri au carcase din aliaj de aluminiu, sunt ușoare și cochete. Ventilatoarele miniaturizate, radiatoarele din cupru cu lamele dense și chiar carcasa metalică ajută la răcirea rapidă a procesorului, astfel încât acesta să nu intre în „throttling”.