De ce e special ecranul AMOLED?
Noile telefoane ASUS din seriile ZenFone 7 și ROG Phone 3 beneficiază de ecrane de tip AMOLED, cu margini aproape invizibile și culori de excepție. Tehnologia AMOLED și-a găsit mai greu locul pe telefoane, chiar dacă avantajele pe care le aduce aceasta nu sunt deloc de neglijat.
ROG Phone 3 dispune de cel mai bun ecran AMOLED cu diagonala de 6,59 inchi și o acuratețe a culorilor Delta-E < 1. Ecranul are o rată de refresh de până la 144 Hz, un timp de răspuns de 1 ms și o latență la atingere de 25 de milisecunde.
În cazul modelului ZenFone 7, ecranul AMOLED NanoEdge are diagonala de 6,67 inchi, rată de refresh de 90 Hz și un timp de răspuns de 1 ms. Panoul oferă o acuratețe a culorilor Delta-E < 1, o gamă de culori de nivel cinema cu acoperire de 110% DCI-P3 și suport HDR10+.
Ce înseamnă AMOLED?
AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode sau diodă organică emițătoare de lumină cu matrice activă) este o tehnologie de afișare ce folosește proprietățile unor materiale organice pentru a genera lumină. Matricea activă (active-matrix) reprezintă sistemul din spatele celulelor cu material organic, prin care se face adresarea fiecărui pixel.
Sursa de inspirație pentru dezvoltarea de materiale organice generatoare de lumină au fost Licuricii (fam. Lampyridae), acele insecte capabile să emită semnale luminoase.
AMOLED vs LCD: Diferențe
În cazul ecranelor LCD, pixelii RGB (roșu, verde, albastru) își schimbă culoare atunci când sunt activați, dar nu generează lumină. Lumina este generată de LED-uri de culoare albă ce se află în spatele matricei LCD. În cazul AMOLED, această matrice de LED-uri albe nu există, pixelul cu material organic fiind cel care generează atât culoare, cât și lumina.
Ecranul AMOLED are în general un consum mai mic de energie comparativ cu LCD-ul. În cazul AMOLED, consumul variază într-o plajă mai largă în funcție de ceea ce se afișează pe ecran. ASUS a apelat la un truc pentru a reduce și mai mult consumul de energie al ecranului. Rata de refresh a acestuia este variabilă și este condiționată de tipul de conținut afișat. Spre exemplu, în cazul unui text, rata de refresh scade.
Avantajele AMOLED
Ecranele AMOLED oferă rate de reîmprospătare mai ridicate decât matricea pasivă, reducând adesea timpul de răspuns la mai puțin de o milisecundă, cu un consum mai mic de energie. Acest avantaj face ca ecranele AMOLED să fie potrivite pentru electronice portabile, cum ar fi telefoanele, unde consumul de energie este esențial pentru creșterea autonomiei.
Materialele organice utilizate în afișajele AMOLED sunt predispuse la degradare, putând rezulta schimbări de nuanțe și estompări de culoare. Culoarea albastră a matricei este cea care se degradează cel mai rapid, de aceea, dacă veți privi cu o lupă puternică un ecran AMOLED veți observa că pixelii albaștri sunt mai mari. Însă cercetările din ultimii ani au îmbunătățit foarte mult tehnologia AMOLED, rezultând ecrane spectaculoase, de dimensiuni mari.