Cum poți extinde durata de viață a bateriei
Bateriile laptopurilor sunt supuse unui stres continuu, mai ales că utilizatorii doresc tot mai multă putere și acceleratoare grafice performante. Aceste componente sunt mari consumatoare de energie, bateria fiind, în multe cazuri, mult prea mică pentru apetitul lor. Bateriile cu litiu, pe care le găsim pe majoritatea laptopurilor, au un număr limitat de cicluri de încărcare/descărcare și sunt supuse unui proces de degradare în timp. Astfel, bateria își va pierde din capacitate pe măsură ce trece timpul și acumulează tot mai multe cicluri de încărcare/descărcare.
Un ciclu de încărcare descărcare înseamnă încărcarea la 100% a bateriei și descărcarea ei la 0%. Prin urmare, dacă vom încărca bateria la 100% și o vom descărca la numai 50% se consideră o jumătate de ciclu încărcare/descărcare.
Software-ul inteligent de gestionare a încărcării va analiza informațiile primite de la senzorii bateriei, în special de la termistori pentru preluarea temperaturii și de la circuitul de măsurare permanentă a tensiunilor de încărcare și descărcare. Algoritmii scriși pentru gestionarea procesului de încărcare/descărcare vor evita supra-încălzirea bateriei la încărcare, descărcarea completă sau supraîncărcare pentru a prelungi cât mai mult durata de viață. Pe lângă aceștia, noi, utilizatorii, putem lua o serie de măsuri care ajută la prelungirea durate de viață a bateriei.
Ce măsuri putem lua pentru a prelungi viața bateriei
Menținerea nivelului de încărcare a bateriei la 50%
Bateriile se simt cel mai bine atunci când nivelul de încărcare este la 50%. S-a observat că procesul chimic din interiorul bateriei cu litiu este mai stabil la temperaturile ambientale în condițiile în care bateria este încărcată la jumătate. Putem menține laptopul încărcat în jurul acestei valori contribuind la extinderea duratei de viață. Trebuie evitat ca laptopul să rămână pentru prea mult timp cu bateria descărcată complet.
Evitarea temperaturilor extreme
Putem evita temperaturile extreme pentru a proteja bateria. De exemplu, nu trebuie să lăsăm laptopul în mașină, peste noapte, în timpul iernilor geroase, iar vara este preferat ca laptopul să nu rămână în mașină în zilele cu arșiță. De asemenea, laptopul nu trebuie să stea lângă o sursă de căldură, cum ar fi un calorifer.
Eliminarea unor cicluri de încărcare/descărcare inutile
Atunci când suntem la birou sau acasă și lucrăm intens este recomandat să conectăm laptopul la priză pentru a nu descărca complet acumulatorul. Multe laptopuri moderne pot fi încărcate prin intermediul portului USB-C. O baterie externă, suficient de puternică, ne poate ajuta în momentele în care suntem într-o deplasare iar bateria scade sub 15%.
Reducerea consumului
Componentele laptopului au consumuri diferite și proprii algoritmi de eficientizare. Cu toate acestea, acceleratoarele video și procesoarele sunt mari consumatoare de energie atunci când rulăm aplicații pretențioase. Reducerea consumului general prin scăderea luminozității ecranului, setarea unui profil de răcire mai puțin agresiv, dezactivarea bluetooth/wifi, oprirea programelor din background, scoaterea dispozitivelor USB nefolosite și evitarea proceselor de mentenanță atunci când sunt alimentate de baterie contribuie la creșterea duratei de viață a acumulatorului.
În cazul în care rămâi în imposibilitatea de a încărca bateria laptopului, află cum poți reduce consumul și extinde autonomia sistemului din acest articol. Pentru a cunoaște și mai multe despre proprietățile bateriilor cu litiu, îți recomandăm acest articol dedicat.
ASUS are propriile sisteme complexe ce gestionează funcționarea bateriilor. De aceea, bateriile montate pe dispozitivele ASUS și Republic of Gamers au o durată de viață mai mare decât cea a modelelor obișnuite.