Prezentare: ZenBook 14 UX434FLC – un laptop ultra-compact cu ScreenPad 2.0
ZenBook 14 face parte dintr-o familie de laptopuri compacte, dotate cu ecran NanoEdge. Acesta maximizează aria vizibilă și reduce foarte mult dimensiunile carcasei. Raportul ecran/corp urcă la 92%, laptopul oferind o experiență vizuală excelentă, fără elemente care să îți distragă atenția. Ecranul are diagonala de 14 inchi, dar per ansamblu e mai mic decât multe modele de 13. Având o grosime de 16,9 milimetri și o greutate de 1,26 de kilograme, notebookul are amprenta unei foi de hârtie A4. Poate intra cu ușurință într-o geantă sau chiar într-o poșetă, încurajându-ne să îl luăm cu noi oriunde am merge, fără teama că ar putea deveni o povară.
Vizual, UX434 e îmbrăcat în aluminiu, păstrând atât tema cercurilor concentrice – definitorii pentru ZenBook, cât și elementele practice, precum colțurile rotunjite și piciorușele de cauciuc, care îi permit așezarea fermă. Chiar dacă e gândit mai ales pentru mobilitate, ZenBook 14 dezvoltă performanțe de invidiat. Acest model e echipat cu un procesor Intel Core i7 din generația a 10-a și are o placă video dedicată NVIDIA GeForce MX250 cu 2GB VRAM. Pentru stocare, ZenBook 14 are un SSD rapid, de până la 1TB, iar capacitatea RAM poate urca la 16GB. În cazul modelului UX434FLC pe care îl avem aici, vorbim de SSD PCIe3 x2, cuplat cu 32GB memorie Intel Optane, care ne ajută să deschidem mult mai repede aplicațiile frecvente.
ZenBook 14 UX434FLC integrează ScreenPad 2.0, un touchpad inteligent cu un ecran de 5,65 inchi, iluminat LED. Are o interfață ca telefoanele mobile, cu aplicații dedicate și legături cu pictograme, care permit gestionarea ușoară a taskurilor și crearea rapidă a unor fluxuri de lucru simultane. De pildă, Quick Key permite automatizarea cu o singură atingere a unor combinații complexe de taste, Handwriting preia scrisul de mână într-un mod firesc, iar Number Key ajută la introducerea rapidă de date.
Prezentare video: ZenBook 14 UX434FLC
În acest ScreenPad pot fi afișate widgeturi sau aplicații precum Spotify. Poți asculta muzică în timp ce lucrezi, iar la simplă privire afli ce va urma în playlist. Cele mai multe comenzi pornesc aplicațiile pe ecranul principal, care și el e tactil în cazul acestei configurații aparte. Și pentru că m-am întors la ecran nu pot să nu reamintesc de balamaua ErgoLift. E o invenție genial de simplă. Prin deschiderea capacului, corpul laptopului se ridică, formând un unghi cu biroul. Acest spațiu creat ajută la răcire și la redarea sunetului și dă o înclinare confortabilă la tastat.
Să vedem ce porturi avem pe UX434. Pe dreapta găsim conectorul audio combo pentru microfon și căști, un conector USB 2.0 și un cititor de carduri microSD. Pe stânga avem alimentarea, ieșirea video HDMI, alt port USB tip A, dar e USB 3.1 generatia a doua (cu transfer de până la 10Gb) și un port USB 3.1 tip C. Nu avem port RJ45, dar în cutie există un adaptor pe USB. Altfel, avem o conexiune Wi-Fi de clasă gigabit, care vă oferă viteză mare și stabilitate atunci când vă conectați fără fir.
Ca toate modelele ZenBook și acesta a fost testat în condiții dure pentru a îndeplini un standard de fiabilitate de nivel militar. ASUS a inclus și un modul TPM 2.0 care crește nivelul de securitate a datelor stocate pe laptop. UX434 are un acumulator intern de tip litiu-polimer, cu trei celule și o putere de 50Wh. Cu aceasta, laptopul poate funcționa până la 10 ore, cu ScreenPadul activat. Evident, după regimul de utilizare, autonomia se poate reduce mai mult sau mai puțin, însă ce trebuie reținut e faptul că portabilul poate acoperi fără probleme programul de lucru de opt ore.
Prețurile configurațiilor UX434FLC pornesc de la aproximativ 5500 de lei.