5 motive să alegi ASUS TUF Dash F15 (FX516)
Gamingul are nevoie în majoritatea cazurilor de niște configurații hardware performante, pe care la găsim fie în computere desktop, fie în laptopuri cu bugete peste medie. Dacă vrei un laptop pe care să poți joaca pe ecranul lui în FullHD în condiții foarte bune și să rămână portabil, atunci uite care ar fi propunerea. Îți oferim 5 motive pentru care să alegi TUF Dash FX516 dacă vrei un laptop performant, compact și cu notă bună la materia preferată – gamingul. E vorba de un laptop lansat de ASUS la începutul lui 2021 în gama TUF Gaming, cu un format mai subțire și mai ușor comparativ cu celelalte modele din familie.
Pe scurt, argumentele sunt:
- e compact și ușor
- configurații bazate pe procesoare Intel Core din seria H
- ecran ultra-rapid
- conectivitate bogată
- construcție fiabilă, posibilitate de upgrade
Află mai multe din prezentarea video
Primul argument – e compact și ușor
Indiferent de configurație, FX516 are grosimea de doar 19,9 mm și o greutate de aproximativ 2 kg. Îl comparăm cu celelalte modele TUF și îl găsim cu 10% mai ușor și cu 20% mai compact. Nu doar designul urmărește portabilitatea, avem un port USB-C prin care putem încărca bateria folosind omniprezentul adaptor de telefon cu cablu USB C. Cu un încărcător de 100W atingem 50% din baterie în 30 de minute. Teoretic, autonomia poate urca spre 16 ore, dar depinde de configurație și modul de lucru.
Al doilea motiv: configurația bazată pe procesoare Intel Core din seria H
Un i7-11370H e mai mult decât suficient nu doar pentru gaming, dar și pentru programare, editare foto și alte taskuri mai speciale. Putem opta pentru un maxim de 32 GB RAM DDR4-3200 și stocare de 1TB pe un SSD NVMe. La configurația puternică includem o placă video Nvidia GeForce RTX 3070. Mai nou, au apărut și modele cu RTX3050Ti, mai accesibile.
Sistemul de răcire are 5 conducte de preluare a căldurii și două ventilatoare cu auto-curățare, care o împing afară prin laterale. Zona mâinilor rămâne rece. Când nu e nevoie de ele, ventilatoarele se pot opri complet. Nivelul de zgomot folosind placa video integrată – Iris Xe – coboară la 28 de decibeli, iar în modul Turbo în gaming și encodarea video, atinge 48-51 de decibeli. La consum maxim, temperatura procesorului nu trece de 95 de grade.
În al treilea rând, optează pentru FX516 pentru ecranul ultra-rapid
Panoul are refresh de până la 240Hz – in funcție de model – și 3ms timp de răspuns. La aceste valori, acțiunea e cât se poate de fluidă. Pe partea de culori, avem acoperire de 100% sRGB. Există în configurații și un panou de 144Hz și acesta e suficient de rapid la un buget evident mai mic.
Cel de-al patrulea argument e conectivitatea oferită
Laptopul are toate porturile necesare, Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6 pentru cea mai bună și rapidă experiență wireless. Sunt 3 porturi USB 3.2 Gen1 tip A și un port USB-C. Acesta oferă suport Thunderbolt 4, Power Delivery 3.0 și Display port 1.4a. Putem conecta 2 ecrane 4K la 60Hz sau un TV 8K UHD. Dacă vrem să conectăm un proiector avem ieșirea HDMI 2.0.
Al 5-lea argument privește construcția, fiabilitatea și posibilitatea de upgrade
ASUS TUF Dash respectă cerințele standardului militar 810H. E testat riguros pentru a putea rezista în orice situație, de la medii extreme și vibrații ambientale, până la lovituri accidentale și împingeri, făcându-l un dispozitiv fiabil de luat în deplasare.
Nu în ultimul rând, TUF Dash F15 este ușor de upgradat. Memoria RAM are o parte integrată – 8 sau 16GB și încă pe atât pe un slot SO-DIMM. Capacitatea maximă e cum spuneam, de 32GB. Slotul de memorie cât și cele două M.2 pentru SSD-uri sunt accesibilite ușor, dacă desfacem panoul de pe spate, prins cu șuruburi standard. Doar unul e mai special, acesta împinge colțul de jos departe de carcasă, pentru o desfacere mai ușoară.