ARM vs x86
În Octombrie va fi lansat oficial noul Windows 8, iar piața probabil va exploda cu modele noi de tablete și notebook-uri optimizate pentru noul sistem de operare și pentru interfața Metro. Pentru cei interesați de o achiziție spre finalul anului, cea mai grea decizie va fi alegerea arhitecturii unității de procesare: x86 sau ARM.
Ambele arhitecturi au avantaje și dezavantaje specifice, dar cu o mică doză de informare, utilizatorii pot opta cu fermitate pentru cea potrivită pentru ei.
Arhitectura chipset-ului x86 a constituit standardul pe care s-au bazat sistemele desktop mai bine de două decenii, Intel și AMD dezvoltând procesoare puternice și capabile să execute orice task. Versiunile anterioare de Windows au fost concepute pentru x86, iar Windows 8 asemenea, așa că toate jocurile și aplicațiile cu care s-au obișnuit utilizatorii vor funcționa în continuare pe o tabletă cu procesor Intel sau AMD.
Cu toate acestea, x86 se concentrează mai mult pe putere de procesare brută și mai puțin pe eficiență. Autonomia bateriei pentru dispozitivele cu chipset x86 are de suferit în detrimentul celor cu procesoare ARM.
Arhitectura ARM are rădăcinile tot în sectorul computerelor desktop, dar nu la același nivel cu cea x86. Design-ul lor le permite să consume mult mai puțină energie decât x86, ceea ce implică o autonomie crescută sau o dimensiune redusă a bateriei. Procesoare precum NVIDIA Tegra 3 oferă performanțe uimitoare și o autonomie mare, astfel încât utilizatorii să se poată bucura mai mult de dispozitivul folosit între două alimentări.
În același mod în care software-ul a fost proiectat special pentru dispozitive x86, așa trebuie și pentru cele ARM. Aici vorbim și despre Windows. La lansarea Windows 8 va fi prezentat și noul Windows RT, același sistem de operare, dar proiectat special pentru procesoare ARM. Împreună cu Windows RT va fi livrată o versiune completă de Microsoft Office optimizată pentru experiența touch screen a unei tablete.